Tomografia computaritzada de tòrax personalitzada (Nivells mínims de dosi de radiació diagnòstica per a la detecció de fibrosi, nòduls i pneumònia).
02.03.2022
Artículo original: M. May; R.Heiss; J. Koehnen; M. Wetzl; M. Wiesmüller; C. Treutlein. et al. Niveles mínimos de dosis de radiación diagnóstica para la tomografía computarizada torácica personalizada para la detección de fibrosis, nódulos y neumonía. Radiología Investigadora. 2022; 57: 148 - 156.
DOI: 10.1097/RLI.0000000000000822
Sociedad: No aplica.
Paraules clau: Medicina personalizada, TAC de tórax, TAC, neumonía, TAC de dosis ultrabaja, reducción de dosis de radiación, cribado de cáncer de pulmón.
Abreviaturas y acrònims utilitzats: Tomografia computaritzada (TC), Alta resolución (HR), Nòduls pulmonars (PNs), Malalties infeccioses (IDs), Protocol de dosi minima radiació diagnòstica (MIN), Qualitat d'imatge (IQ), Contrast- cálculo soroll (CNR), Relació contrast-soroll normalitzada (CNRD), Producte dosi-longitud (DLP), Dosi efectiva (ED), Coeficients de correlació intraclasse, detecció d'estructures d'alta resolució (HR-CT), detecció de enfermedades infecciosas (ID-CONNECTICUT). Imágenes pulmonares a dosi mínimo de radiació diagnòstica (MIN-CT).
Linia editorial de el nombre
Investigative Radiology publica investigaciones originales revisadas por pares de investigaciones clínicas y de ciencias básicas en imágenes de diagnóstico centrándose en resonancia magnética, tomografía computarizada, ultrasonido, angiografía diagnóstica e intervencionista y nuevas tecnologías. Un enfoque importante adicional son los medios de contraste intravenosos que incluyen específicamente la investigación y el desarrollo y los ensayos clínicos. Se hace hincapié en la publicación temprana y oportuna. Principalmente orientada a la investigación, Investigative Radiology, debido a la publicación de tecnología de vanguardia, incluye una amplia variedad de artículos de interés para los radiólogos clínicos.
Este número de marzo no deja de sorprender y podemos encontrar artículos de investigación interesantes. Uno de los que considero más relevantes, habla sobre cómo evaluar el nivel mínimo de dosis de radiación diagnóstica para la detección de estructuras pulmonares de alta resolución, lo más impactante es ver cómo han logrado reducir la dosis del TC sin reducir la calidad diagnóstica del estudio.
Motius per a la selecció
Gràcies als estudis epidemiològics que s'han realitzat permeten valorar l'efecte de les radiacions en els teixits a estudiar. En aquest cas, la prova se centra en la tecnologia de la TC. Cada cop es fan més estudis de com afecta la radiació als pacients.
L'article em sembla interessant perquè s'ha estudiat longitudinalment una població amb més d'un milió de pacients pediàtrics a nou països europeus, durant uns quaranta anys.
Resum
La tomografia computeritzada (TC) contemporània del tòrax està molt estesa i exerceix un paper crucial en els sistemes d'atenció mèdica, especialment durant la pandèmia de coronavirus (SARS-CoV-2). Els desenvolupaments tècnics continus van augmentar l'eficiència de la dosi dels escàners de TC. La tecnologia de detector millorada amb alta eficiència de fotons pot disminuir la dosi de radiació entre un 60-80%. A més, la conformació espectral del feix de raigs X per prefiltració d'estany pot minimitzar la dosi de radiació per sota dels límits convencionals i augmentar-ne la resolució espacial. Els nivells més baixos de dosis són comparables a les radiografies en 2 plans, són possibles fent servir aquestes tècniques. Els investigadors van ser capaços de demostrar que aquests protocols també poden reduir substancialment el risc d'inducció del càncer de pulmó a 0,35 per cada 100.000 casos, cosa que és especialment important per als exàmens repetitius en grans col·lectius de pacients.
La delineació de les estructures pulmonars generalment sembla més resistent a la reducció de la dosi de radiació que les estructures mediastíniques. Per tant, la detecció del càncer de pulmó és un enfocament particular per a la TC de dosi baixa del tòrax. Diversos estudis van proporcionar resultats prometedors pel que fa a la sensibilitat i l'especificitat per a la detecció de nòduls pulmonars (NP).
El National Lung Screening Trial va demostrar una reducció de la mortalitat per als pacients nord-americans que se sotmeten a exàmens de detecció a 1,5 mSv però va limitar l'avaluació a lesions més grans de 4 mm. Altres estudis van informar taxes de detecció d'aproximadament el 90% per a nòduls més grans de 5 mm en dissenys d'estudis de doble exposició intraindividual, comparant 0,13-1,8 mSv. L'únic estudi que va comparar més de 2 configuracions de dosi de radiació en un disseny d'estudi de triple exposició va trobar que els exàmens de 0,14 mSv proporcionen una qualitat d'imatge (CI) significativament reduïda en comparació de 0,96 i 3,3 mSv, especialment per a lesions subsòlides i lesions per sota de 4 mm en pacients obesos.
Per tant, van concloure que la dosi de radiació s'ha d'adaptar a cada pacient de manera individual a cada indicació.
Diferents estudis van avaluar els protocols de baixa dosi en un entorn de dosi de radiació única per a diverses tasques clíniques i situacions personals. Xu et al, van trobar una bona representació de la malaltia pulmonar intersticial, a excepció dels bronquis perifèrics, els vasos i les articulacions, en pacients amb malaltia del teixit connectiu a 0,3 mSv. La fibrosi quística va ser avaluada amb èxit en inspiració a 0,69 mSv i en espiració a 0,35 mSv per Loeve et al. Només uns quants autors van avaluar la malaltia pulmonar inflamatòria en un entorn de dosis baixes, però Wendel et al van sorgir 0,6 mSv per obtenir alta sensibilitat i especificitat. Més recentment, es va proposar un protocol amb 0,28 mSv per al diagnòstic de la malaltia per coronavirus (COVID-19).
Va tenir com a objectiu avaluar prospectivament el rendiment de protocols personalitzats de dosis de radiació adaptats a la indicació clínica. La hipòtesi nul·la es va definir com a disminució del coeficient intel·lectual amb dosis de radiació reduïdes. La hipòtesi alternativa segueix un enfocament de no inferioritat per a diferents lesions patològiques a diferents nivells de dosi de radiació.
Valoració Personal
Els autors d'aquest estudi han fet una investigació molt interessant. Gràcies a la dedicació i hores, en aquest article he pogut treure com a conclusió que lús de protocols personalitzats de TC de tòrax adaptats a les indicacions clíniques individuals, condueix a una reducció significativa de la dosi sense reduir la interpretabilitat. A més, aquest estudi suggereix un protocol de TC optimitzat per a la detecció de pneumònia i nòduls pulmonars. MIN-CT permet controlar o excloure patologies pulmonars a nivells de dosis comparables a una radiografia de tòrax en 2 plans.
Personalment m'ha semblat un artículo molt interessant ja que és una investigación molt complexa i ha calgut molta exactitud. Crec que es pot treure profit en aquest article, és el protocol del TC on the reducció of dose in fibrosi pulmonar, nòduls i pneumònia that han creado gràcies a aquesta investigació.
Mónica Arias Rodríguez
Hospital de Palamós. TSIDMN.