Paper de la radiologia a l'avaluació d'esquelets de jaciments arqueològics.
28.02.2024
Article original: Licata M, Tosi A, Ciliberti R, Badino P, Pinto A. Role of Radiology in the Assessment of Skeletons from Archeological Sites. Seminars in Ultrasound, CT and MRI. 2019;40(1):12-17.
DOI: 10.1053/j.sult.2018.10.003
Paraules clau: Archeoradiology, Anthroradiology.
Abreviatures i acrònims utilitzats: Tomografía Computaritzada Multitall (TCMT).
Línia editorial del nombre
És un número especial de la revista dedicat a la radiologia forense. Apareixen altres articles dedicats a radiologia de mòmies, ferides de bala i troballes balístiques en imatges.
Motius per a la selecció
Donar a conèixer abasts de la radiologia en camps diferents del diagnòstic de patologies.
Resum
La radiologia és una eina molt útil per a branques de la ciència com l'arqueologia o l'antropologia. Les anàlisis radiològiques s'utilitzen en osteoarqueologia per a investigacions antropològiques i anàlisis patològiques d'ossos antics. A més, l'anàlisi radiològica permet la reconstrucció virtual de les restes que pateixen fragmentació o estan cobertes de sediments orgànics. L'eliminació d'aquests sediments per analitzar aquests fragments podria comprometre la integritat de les peces. També, aquestes reconstruccions poden donar forma a parts o fragments inexistents basant-se en peces contralaterals, la qual cosa és de gran ajuda per al treball arqueològic.
De la mateixa manera, gràcies a les aportacions de les reconstruccions volumètriques i de 3D es va aconseguir la visualització de la morfologia facial reproduint els rostres dels homes, sent d'un alt interès per als contextos historicoarqueològics. D'aquesta manera se li va posar cara a Ricard III.
Detalls com l'aparició d'artefactes, relació espacial entre diferents àrees anatòmiques, mesurament de densitats, determinació del sexe, edat en morir, ètnia o l'estatura són dades molt més precises quan intervenen els mitjans radiològics; fins i tot, dades patològiques com lesions traumàtiques, degeneratives, deficiències vitamíniques o signes d'infecció.
La TC multitall (TCMT) analitza les arcades dentàries dels esquelets per determinar l'edat amb una precisió important. Moltes vegades l'edat cronològica no coincideix amb l'edat biològica i per això no només s'analitza la formació de les dents, també els centres d'ossificació i la longitud dels ossos diafisaris.
La radiologia pot ser útil a diferents escenaris d'interès per a aquestes ciències, exhumacions, museus o excavacions arqueològiques.
Aquesta tècnica permet als arqueòlegs i historiadors l'estudi de les peces sense fer-les malbé.
Per a la determinació del sexe, la radiologia permet una millor anàlisi morfomètrica dels trets del crani i de la pelvis i una anàlisi radiomètrica que determina aquest ítem amb una gran exactitud. Aquestes dades morfomètriques dels cranis ajuden a determinar l'origen ètnic dels individus trobats.
Altres vegades i orientades a les causes de la mort, la radiologia té especial importància en l'arqueologia forense, podent objectivar traumatismes, malalties infeccioses, congènites, degeneratives o tumorals. La localització d'aquestes lesions pot determinar el moment de la mort (davant de mortem, peri mortem i post mortem).
En conclusió, les tècniques radiològiques, tan simple com TCMT, que permet reconstruccions multiplanars i 3D és una eina molt útil i eficient per a les ciències d'arqueologia i antropologia, que s'estan plantejant el naixement d'unes noves branques professionals com “Arqueorradiologia” o “Antroradiologia”.
Valoració Personal
M'ha semblat interessant saber que la radiologia pot fer equip amb altres ciències no mèdiques i tan interessants com l'arqueologia i l'antropologia.
Raquel Zanfaño Hidalgo
Hospital U. Puerta de Hierro Majadahonda - Madrid. TSID.