La radioteràpia adaptativa en línia redueix potencialment la toxicitat per al tractament del càncer de pròstata d'alt risc.
24.02.2022
Artículo original: Christiansen, Rasmus Lübeck Dysager, Lars Hansen, Christian Rønn Jensen, Henrik Robenhagen Schytte, Tine Nyborg. La radioterapia adaptativa en línea reduce potencialmente la toxicidad para el tratamiento del cáncer de próstata de alto riesgo.Radioterapia y Oncología.2022;Volumen(167):páginas. 165-171.
DOI: 10.1016/j.radonc.2021.12.013
Sociedad: Sociedad Holandesa de Oncología Radioterápica NVRO.
Paraules clau: cáncer de próstata, radioterapia adaptativa, radioterapia guiada por imagen, efectos adversos, irradiado con un volumen objetivo planificado, radioterapia estática y dinámica de intensidad modulada, radioterapia guiada por resonancia magnética, la toxicidad, reducciones de dosis absolutas.
Abreviatures i acrònims utilitzats: IGRT (radioteràpia guiada per imatge), PTV (Planning Target Volume), IMRT (radioteràpia d'intensitat modulada estàtica), VMAT (radioteràpia d'intensitat dinàmica modulada), RM (ressonància magnètica), RT (radioteràpia), MRGART (radioteràpia adaptada en línia guiada per ressonància) , NTCP (probabilitat de complicacions del teixit normal), TC (escàner de planificació), GTV (Volum de malaltia macroscòpica visible) CTV (GTV al qual afegim el volum en què no hi ha lesions macroscòpiques).
Línia editorial de el nombre
Radiotherapy and Oncology es una revista que publica diferentes tipos de artículos: de investigación, revisiones, de resultados, etc, relacionados con la oncología radioterápica. También incluye artículos de quimioterapia, cirugía e inmunología. Actualmente acaban de publicar el volumen 167 de la revista. Otro artículo interesante es Pautas de braquiterapia prostática GEC-ESTRO ACROP, páginas 244-251.
Motius per a la selecció
El cáncer de próstata es una de las neoplasias malignas más comunes entre los hombres. Todos los estudios relacionados con limitación de dosis a órganos de riesgo, reducir o eliminar los efectos secundarios así como daños producidos por la radiación. Me parece muy interesante y vital en estos tiempos.
Resum
L'estudi va investigar la reducció potencial en la probabilitat de complicacions de teixit normal (NTCP) de MRgART en comparació de la radioteràpia estàndard per al càncer de pròstata d'alt risc.
Mètode: En aquest estudi es van investigar dos grups de pacients:
- Un grup de 40 pacients amb càncer de pròstata localitzat, tractats amb marges de PTV requerits al LMR administrant 60 Gy en 20 fraccions o 42,7 Gy en 7 fraccions a Elekta Unity MRL (Elekta AB, Estocolm, Suècia) a l'Hospital Universitari d'Odense. Es van examinar imatges prèvies i posteriors al tractament de cinc fraccions per a cada pacient.
- L'altre grup de 20 pacients amb càncer de pròstata d'alt risc, remesos per a radioteràpia amb intenció curativa amb 78 Gy per a la pròstata i 56 Gy per als ganglis limfàtics electius en 39 fraccions a l'Hospital Universitari d'Odense, es van incloure per a un estudi de planificació aparellat entre estàndard i RM-tractament adaptat.
A més de les exploracions de RM i TC de planificació clínica estàndard, es van adquirir tres exploracions de RM per a cadascun dels pacients durant el tractament (fracció 10, 20 i 30 ± 2) per simular les exploracions adquirides per a l'adaptació del pla diari durant MRgART.
Els OAR es van delinear a cada conjunt d'imatges d'acord amb l'estàndard clínic: bufeta, recte, caps femorals bilaterals, bulb del penis i cavitat peritoneal. La paret de la bufeta, la paret del recte, el canal anal i el trígon (secció triangular de la paret de la bufeta entre la uretra i l'urèter) es van delinear per a l'avaluació de NTCP.
Els marges per als plans MRgART es van determinar a partir de mesuraments del moviment intrafraccional de les 200 fraccions investigades a partir de la diferència en la posició dels volums objectiu entre l'exploració per RM inicial, adquirida per a l'adaptació del pla, i una exploració posterior tractament. Els marges requerits per a CTV1 i CTV2 es van determinar per separat, ja que es va suposar que el seu moviment era independent entre si.
Planificació estàndard
Els plans de RT estàndard es van crear d'acord amb el nostre estàndard clínic a Pinnacle v16.2 (Philips Medical, Best, Països Baixos) com a arcs VMAT de rotació completa. La dosi prescrita va ser de 78 Gy per a PTV1 i 56 Gy per a PTV2, totes dues en 39 fraccions. Els pacients van ser tractats amb un accelerador lineal estàndard amb IGRT diària basada a CBCT (RT estàndard). No obstant això, un planificador únic va crear un nou pla per a cada pacient, sense la pressió del temps de la planificació clínica per minimitzar el biaix potencial.
Planificació de dosis adaptativa
Els plans de referència es van generar a Mònaco 5.40 (Elekta AB, Estocolm, Suècia) amb una plantilla desenvolupada localment amb un conjunt d'objectius de pla predeterminats i restriccions a OAR. Es va utilitzar una configuració de 9 feixos amb fins a 80 segments. L'estratègia de planificació va ser aplicar la plantilla i després ajustar les restriccions de OAR fins a assolir un compromís satisfactori entre la cobertura objectiu i la dosi per a OAR.
Simulant el flux de treball clínic, el pla de referència es va adaptar a cadascuna de les tres sessions d'escaneig dels pacients mitjançant el flux de treball Adapt-to-shape (ATS). Un oncòleg va editar manualment totes les estructures abans de l'optimització del pla, que es va fer en un intent amb l'ajustament de les restriccions d'IMRT quan va ser necessari. Els conjunts d‟imatges, els plans d‟estructures i la dosi tant per al pla de referència com per als plans adaptats es van transferir al planificador per calcular l‟acumulació de dosis.
Resultats. Aquest estudi ha demostrat que la MRgART d'alt camp té el potencial de reduir la dosi a la cavitat peritoneal, el recte i bufeta, per tant, el risc d'efectes adversos aguts i tardans. Reduir els marges de PTV, així com els errors de configuració interfraccionals i la influència de la variació anatòmica a través de ladaptació del pla diari.
Els grans marges en la direcció craneocaudal requerits a la RT estàndard es tornen redundants amb l'adaptació del pla diari.
La comparació dels DVH indica que la reducció en els marges de PTV es tradueix en reduccions estadísticament significatives a la dosi per a l'OAR circumdant.
Aquesta diferència aquí relacionada amb l'ús de MRgArt d'alt camp podria no ser exclusiva de MR-linac, també podria aconseguir-se usant altres tècniques adaptatives capaces de visualitzar l'objectiu de manera similar.
En conclusió, els pacients amb càncer de pròstata d'alt risc experimentaran potencialment una toxicitat gastrointestinal aguda significativament menor, així com una toxicitat tardana reduïda a la bufeta quan es tractin amb MRgART diaris, ja que els marges de seguretat es poden reduir en comparació amb la RT estàndard. Els resultats d'aquest estudi justifiquen la validació en un assaig clínic.
Valoració Personal
L'article m'ha semblat interessant, penso que tot allò que millori l'estat del pacient després del tractament de radioteràpia s'ha d'estudiar i aplicar en cada cas.
Punts forts: La radioteràpia adaptativa suposa un pas important en els tractaments radioterapèutics, no només en aquest tipus de tumores. El poder adaptar-nos anatòmicament i fisiològicament als tumors suposa una disminució de dosis als òrgans crítics limitant només les dose al tumor. Gràcies als acceleradors lineals d'última generación amb CBCT (Cone beam tomografia computaritzada. Permet obtener imatges de tomografia axial a la sala de tractament), ens permet minimizar los errores interfraccionals.
Punts febles: L'alt cost i no tots els hospitals disposen de ressonàncies per poder fer aquest tipus de tècnica. A más, es posible realizar un otro tipus de tècniques aconseguit resultats similares.
María Teresa Pizarro Ariza
HUA Txagorritxu (Hospital Universitario de Álava). TSRDT.