Impacte de la pràctica radiogràfica amb realitat virtual a l'estudiant: rendiment a la pràctica clínica.

Impacte de la pràctica radiogràfica amb realitat virtual a l'estudiant: rendiment a la pràctica clínica.

09.01.2023

Article original: M. O´Connor, I. Rainford. The impact of 3D virtual reality radiography practice on student performance in clinical practice. 2022; 29: 159- 164.

DOI: 10.1016/j.radi.2022.10.033

Sociedad: SoR @SCoRMembers

Paraules clau: Radiografia, Educació, Realitat Virtual, Aprenentatge basat en simulació, Pràctica clínica.

Abreviatures i acrònims utilitzats: VR (realitat virtual).

Línia editorial de el nombre

Radiography és la revista de la Society and College of Radiographers i l'European Federation of Radiographers Societies que es publica trimestralment. En aquest volum podem destacar un article que parla sobre el valor de l'especialització en musculoesquelètic i enfocament constant en la qualitat d'imatge de radiographers del regne unit per a la presa de decisions sobre repetició de radiografies de canell. També hi trobem un article que destaca el potencial de la impressió 3D per generar models anatòmics de baix cost per a l'estudi amb fantomes. 

Motius per a la selecció

Des de l'aparició de les noves tecnologies, la formació està vivint un canvi radical. L'aprenentatge basat en simulació amb realitat virtual ofereix molts avantatges a nivell formatiu ia molts centres de formació del món s'estan començant a incorporar aquesta nova eina de formació. Aquest article destaca les fortaleses que pot oferir la realitat virtual si s'incorpora com a eina complementària als programes formatius prèvia a realitzar les pràctiques en centres sanitaris amb pacients reals. Crec que ja hi ha prou evidència per incloure les noves tecnologies i sobretot la simulació en professions sanitàries i més en una com la nostra ja que la presa de decisions com ara la selecció de factors d'exposició radiogràfics o altres paràmetres poden afectar la qualitat d'imatge o la quantitat de radiació que rep el pacient. 

Resum

L'aprenentatge basat en simulació ja forma part de l'atenció mèdica i prepara els estudiants per a la pràctica clínica a centres hospitalaris. Mitjançant jocs de rol combinats amb imatges i fantomes antropomòrfics, els estudiants poden practicar prèviament en un entorn segur sense els riscos derivats de la radiació ionitzant i sense límit de temps.

Aquesta pràctica amb realitat virtual forma part d'alguns plans d'estudi de dues maneres: basat en ordinadors i amb realitat virtual immersiva amb ulleres. S'han fet investigacions sobre la percepció dels estudiants de radiologia amb eines de VR, Bridge et. i Shanahan van informar d'alts nivells de satisfacció, O´Connor et. al també va informar sobre alts nivells de satisfacció amb VR immersiva utilitzant ulleres. Ambdues investigacions coincideixen que la pràctica amb VR va millorar l'experiència dels estudiants destacant: habilitats bàsiques en radiologia convencional, centrat del feix de raigs x, col·limació del feix, col·locació de marcadors anatòmics i selecció de paràmetres d'exposició.

Per a aquest estudi es va fer una anàlisi retrospectiva de les avaluacions clíniques sobre radiologia convencional per comparar el rendiment abans i després de la introducció de la VR. Es van denominar dos cohorts: la que no tenia formació prèvia amb VR va ser anomenada grup control i la que sí que va tenir formació prèvia amb VR va ser anomenada grup VR.

El programari utilitzat amb el grup VR va guiar els estudiants a través d'un procés d'aprenentatge complet d'anatomia, posicionament radiogràfic i patologia per a cada regió anatòmica i sense límit d'intents per realitzar cada procediment. Al següent enllaç es pot veure una demostració del programari https://youtu.be/zL4UP3a47uc

Es van fer avaluacions clíniques per especialistes capacitats i experimentats designats per l'hospital amb 1 a 15 anys d'experiència. Els alumnes van ser requerits per fer un examen radiogràfic de l'extremitat superior o inferior amb un pacient ambulatori, pacients complexos van ser exclosos.

L'avaluació clínica consta de 43 criteris classificats en una escala de 5 punts (dolent, adequat, bo, molt bo i excel·lent) sota aquestes capçaleres:

  1. Preparació de l'examen: 10 criteris relacionats amb la preparació prèvia a l'ingrés del pacient a la sala de raigs x, per exemple, la justificació de la prova, la revisió d'imatges prèvies i la preparació de la sala d'exploració.
  2. Atenció al pacient: 11 criteris relacionats amb l'abordatge de l'estudiant pel que fa a la comunicació amb el pacient i explicació del procediment que cal realitzar.
  3. Tècnica radiogràfica: 14 criteris relacionats amb la capacitat tècnica per fer l'examen radiogràfic.
  4. Avaluació de la imatge: 8 criteris relacionats amb l'avaluació que fa l'estudiant de les seves radiografies i la seva validació.

Els autors destaquen que només 22 dels 43 criteris puntuats van ser analitzats en aquesta investigació ja que es va considerar poc probable que la resta dels criteris estiguessin influenciats per la VR com ara el control d'infeccions o la possibilitat d'embaràs entre d'altres.

Resultats

Es va trobar una diferència estadísticament significativa en el rendiment entre el grup VR i el grup control en set avaluacions sent superior l'exercici del grup VR.

El grup VR va registrar una puntuació més alta pel que fa al grup control a: posicionament, explicació del procediment, avaluació de la imatge de posicionament i avaluació de la qualitat d'imatge. No es van trobar diferències significatives entre grups per a la resta de criteris de lavaluació.

El rendiment va ser més gran per al grup VR en tots els criteris excepte en dos: angulació del tub de raigs X i identificació d'errors greus o artefactes a la imatge. Les diferències observades entre el grup de control i VR en aquests dos criteris no van ser estadísticament significatives. El grup VR estava notablement millor en posicionament radiogràfic, centrat i col·limació del feix de raigs X, col·locació del marcador anatòmic, explicació del procediment i valoració de la imatge.

El propòsit d'aquest estudi va ser investigar el seu impacte en el rendiment dels estudiants a la pràctica clínica. El grup VR es va exercir millor en 20 dels 22 criteris analitzats, cosa que suggereix que la VR va tenir un impacte positiu sobre els estudiants.

Els estudiants destaquen 3 avantatges de la VR:

  • Coneixement millorat dels factors dexposició radiogràfic.
  • Oportunitat per practicar el posicionament del pacient.
  • Anàlisi crítica de les imatges resultants.

També assenyalen algunes mancances de la VR com poden ser:

  • Incapacitat de palpar punts de referència anatòmics.
  • Manca d'interacció amb el pacient.
  • Manca de varietat de pacients virtuals (Hàbit corporal i edat).

Una troballa destacada va ser la capacitat dels estudiants per explicar el procediment al pacient, va ser significativament millor al grup VR. El fet de poder conèixer i practicar el procediment amb simulació per VR va proporcionar una major compressió del que va permetre a l'estudiant explicar-se millor quan va estar de cara al pacient.

Limitacions de l'estudi

El grup control va realitzar la seva avaluació clínica en temps previs a la pandèmia generada pel COVID-19 mentre que el grup VR va haver de bregar amb un entorn clínic més desafiant el que podria haver afectat negativament el seu exercici.

Conclusió

L'aprenentatge amb simulació basada en VR va tenir un efecte positiu en el rendiment dels estudiants de primer any en diversos aspectes de l'avaluació clínica especialment en el posicionament del pacient, la selecció de paràmetres d'exposició i l'avaluació de les imatges resultants. Els autors recomanen la utilització de simulació amb VR per a l'aprenentatge a les primeres etapes de l'aprenentatge bàsic de futurs radiographers.

Valoració Personal

A títol personal crec que aquest tipus d'eines són molt beneficioses a la nostra professió ja que permeten practicar en un entorn segur amb pacients virtuals abans de la incorporació al món hospitalari. També és cert que no haurien de reemplaçar mai l'entrenament amb pacients reals, sinó que han de ser un complement. Estic a favor d'incorporar simulació amb pacients virtuals i també amb fantomes antropomòrfics per a una major comprensió de la nostra pràctica habitual abans d'enfrontar-se amb pacients ja que tindrem professionals amb més coneixement, més empoderats i més segurs.

Nicolás Vega De Andrea
Hospital de Palamós. Girona. TSIDMN.

nvega@ssibe.cat @Nicoradioblogrx

Noticias Relacionadas

Crioablació prequirúrgica en tumors ≤ 2 cm ER + /HER2-. Factors pronòstics de la presència de carcinoma invasiu residual.
Crioablació prequirúrgica en tumors ≤ 2 cm ER + /HER2-. Factors pronòstics de la presència de carcinoma invasiu residual.
Comprensió dels riscos socials relacionats amb la salut.
Comprensió dels riscos socials relacionats amb la salut.
Suport a pacients claustrofòbics durant l'exploració per ressonància magnètica: la perspectiva del pacient.
Suport a pacients claustrofòbics durant l'exploració per ressonància magnètica: la perspectiva del pacient.
Remodelació del cor dret i resultats en pacients amb insuficiència tricúspide.
Remodelació del cor dret i resultats en pacients amb insuficiència tricúspide.