Com influeix un potencial de tub no òptim a la dosi de radiació al pacient en radiografia de columna lumbar?

Com influeix un potencial de tub no òptim a la dosi de radiació al pacient en radiografia de columna lumbar?

31.12.2021

Artículo original:  Alukic E, Mekis N. ¿Cómo influye un potencial de tubo no óptimo en la dosis de radiación al paciente en la radiografía de columna lumbar? 2021; 27: 1105 - 1109.

DOI:  10.1016/j.radi.2021.04.014

Sociedad:  Society of Radiographers  @SCoRMembers

Paraules clau:  Radiografía de columna lumbar, Voltaje de tubo no óptimo, Dosis de radiación.

Abreviaturas y acrònims utilitzats:  DAP (producte dosi àrea), AP (anteroposterior), KV (Kilo volts), AEC (control automàtic d'exposició), mAs (mil·liampers segons), IMC (Índex de massa corporal), VGC ( caracteristicas de clasificacion visual.

Linia editorial de el nombre

Radiography és la revista de la Society and College of Radiographers i l'European Federation of Radiographers Societies que es publica trimestralment sobre temes relacionats amb tot allò que implica la part tècnica de l'especialitat de radiologia i en la majoria de modalitats. En aquest número hi ha un article que fa referència a l'impacte generat per la pandèmia del COVID-19 en la salut mental i la moral dels radiògrafs en un departament de diagnòstic per imatges del Regne Unit, els resultats indiquen que l'alta càrrega de treball i la demanda de radiografies portàtils han marcat una diferència significativa en la vida laboral dels participants a l'estudi i especialment en els radiògrafs recent egressats. 

Motius per a la selecció

El principi ALARA ha de ser de compliment obligat en els departaments de diagnòstic per imatges, és per això que s'han d'establir protocols òptims d'adquisició d'imatges mèdiques, els controls respectius en els equips i formació continuada del personal tècnic encarregat de la presa d'imatges. Trio aquest article perquè l'adquisició de radiografies de la columna lumbar és un procediment rutinari, és fonamental conèixer i continuar formant-se en radiologia digital per mantenir uns nivells de dosis adequats complint la normativa establerta. 

Resum

La columna lumbar té una de les taxes més altes de dosi en radiologia general, l'objectiu d'aquest estudi va ser investigar com influeix un potencial de tub òptim (79 KV) en comparació amb un potencial de tub no òptim (66 KV) per la radiografia de columna lumbar anteroposterior (AP) i com afecta la dosi rebuda pel pacient segons les directrius europees.

Es va fer un estudi retrospectiu que va involucrar 100 pacients amb sol·licitud de radiografia de columna lumbar AP. La meitat dels pacients es van realitzar la radiografia de columna en un departament de diagnòstic per imatges que feia servir un potencial de tub òptim i l'altra meitat en un altre departament que no utilitzava un potencial del tub òptim. S'han recollit les dades de l'IMC, els valors de la mida del camp d'imatge i del DAP després de cada presa d'imatges.

Els autors de l'estudi afirmen que cal optimitzar el protocol de radiografia lumbar AP pel fet que hi ha òrgans radiosensibles (mama, pulmons, estómac, còlon i medul·la òssia) a prop oa les proximitats del camp primari d'irradiació.

La comissió europea estableix que els paràmetres òptims per adquirir imatges de la columna lumbar són els següents: punt focal 1,3 mm, SID 115 cm, potencial del tub entre 80 i 90 KV i la utilització d'AEC amb càmera central. Pel que fa al protocol utilitzat a l'estudi es van recopilar el valor de DAP, la mida del camp d'imatge (col·limació) i els mAs només de la columna lumbar ja que és en aquesta projecció on s'incompleixen les directrius europees recollides a la publicació sobre gestió de qualitat i dosi per a radiografia digital. Es va comparar l'IMC dels pacients d'ambdues unitats i no hi va haver cap diferència significativa, això significa que la diferència entre dosis de radiació es va deure a la diferència en l'ús de paràmetres d'exposició i no a causa de la diferència de la mida del pacient. 

Conclusió

Els resultats van mostrar que l‟ús d‟un potencial del tub no òptim va augmentar el valor de DAP en un 360% i un augment significatiu de la dosi efectiva en un 160%. Els òrgans que més dosis van rebre amb un potencial de tub no òptim van ser, mama 107% i pròstata 631%. Les imatges no es van avaluar mitjançant l'anàlisi de característiques de classificació visual (VGC), però els radiòlegs de cada departament van avaluar totes les imatges adequades per a la lectura diagnòstica.

Els autors de lestudi conclouen que el potencial de tub òptim és essencial per complir amb el principi ALARA. Els departaments de diagnòstic per imatges han de considerar l'optimització del protocol de radiografia lumbar AP a causa de l'alta dosi de radiació que rep el pacient i dels òrgans radiosensibles que es troben dins l'àrea d'exposició.

Punts febles

Els autors destaquen que una limitació important va ser la no-realització de l'anàlisi VGC a l'estudi. Una otra limitación va a ser que la mitad del campo va a ser un 10% menor al departamento que es va utilitzar el potencial del tub no òptim el que significa que els resultats podrien ser subestimats.

Nicolás Vega De Andrea
Hospital de Palamós. TSIDMN.

nvega@ssibe.cat   @Nicoradioblogrx

Noticias Relacionadas

Crioablació prequirúrgica en tumors ≤ 2 cm ER + /HER2-. Factors pronòstics de la presència de carcinoma invasiu residual.
Crioablació prequirúrgica en tumors ≤ 2 cm ER + /HER2-. Factors pronòstics de la presència de carcinoma invasiu residual.
Comprensió dels riscos socials relacionats amb la salut.
Comprensió dels riscos socials relacionats amb la salut.
Suport a pacients claustrofòbics durant l'exploració per ressonància magnètica: la perspectiva del pacient.
Suport a pacients claustrofòbics durant l'exploració per ressonància magnètica: la perspectiva del pacient.
Remodelació del cor dret i resultats en pacients amb insuficiència tricúspide.
Remodelació del cor dret i resultats en pacients amb insuficiència tricúspide.