Teràpia de protons per a pacients seleccionats amb glioma de baix grau als Països Baixos.

Teràpia de protons per a pacients seleccionats amb glioma de baix grau als Països Baixos.

19.12.2020

Artículo original:  Van der Weide H, Kramer M, Scandurra D, Eekers D, Klaver Y, Wiggenraad R, et al. Terapia de protones para pacientes seleccionados con glioma de bajo grado en los Países Bajos. El Diario Verde. 2020. 152. 283-290.

DOI:  10.1016/j.radonc.2020.11.004

Sociedad:  Sociedad Holandesa de Oncología Radioterápica NVRO  @NVRO_NL

Paraules clau:  glioma de bajo grado, terapia de protones, radioterapia, función cognitiva, daño cerebral inducido por radiación, neurotoxicidad.

Abreviaturas y acrònims utilitzats:  GBG (glioma de baix grau), RDT (radioterapia), DFN (disminució de la funció neurocognitiva), PET (Tomografia per emissió de positrons), Gray (Gy), mil·límetros (mm).

 

Linia editorial de el nombre

Radiotherapy and Oncology és una revista que publica diferents tipus d'articles: d'investigació, revisions, de resultats, etc., relacionats amb l'oncologia radioteràpica. També inclou articles de quimioteràpia, cirurgia i immunologia. Actualment acaben de publicar el número 152 de la revista.

 

Motius per a la selecció

El motiu de la selecció no ha estat altre que recordar-me a mi mateixa que encara que amb el tractament de radioteràpia li estem fent un bé a l'pacient també li podem provocar toxicitats a llarg termini que poden influir de manera negativa en la qualitat de vida de l'pacient i de les persones que l'envolten.

 

Resum

article escrit als Països Baixos centrat en la diferència de toxicitat a llarg termini, concretament a la diferència de la disminució de la funció neurocognitiva (DFN), en pacients amb Glioma de Baix Grau (GBG) tractats amb protons o fotons. Existeix evidència multifacètica sobre el dany cerebral induït per radiació.

El tractament estàndard per als pacients amb GBG és cirurgia + quimioteràpia + radioteràpia.

Toxicitats més comuns de la RDT:

fatiga
Empitjorament dels símptomes neurològics focals
Caiguda de cabells
A llarg termini:

Endocrinopatías
Deteriorament de la funció auditiva (si la hipòfisi i / o la còclea reben radiació)
Disminució de la funció neurocognitiva (poden aparèixer abans també a causa de el curs de la malaltia o altres tractaments)
Amb els feixos de protons hi ha un major control sobre les zones sanes de el cervell mentre que amb els fotons això no és possible. Ja es va publicar sobre aquest tema en 2019 quan l'Institut Nacional de Salut dels Països Baixos va concloure que hi ha evidència científica per suposar que el tractament amb protons en pacients amb GBG pot tenir un benefici clínic important. Per això es va recomanar a l'Ministeri de salut que optés per aquest tipus de tractament per a aquests pacients. Per contra aquests tractaments resulten més costosos, la disponibilitat és més limitada i hi ha una manca d'evidència de nivell que mostri un resultat superior.

Requisits per als pacients amb GBG candidats a RDT amb protons:

bon pronòstic
Bon estat clínic i neurocognitiu
Benefici de la dosi de la RDT amb protons
El volum objectiu inclou el tumor visible més marge de 0.5mm, dosi total de 50,4Gy, 1 fracció / dia, 5 dies / setmana i una tolerància d'error de com a màxim 0.3mm en el posicionament diari.

Els feixos de protons són més fàcils de controlar en profunditat que els de fotons per tant la dosi en un gran volum de cervell, inclosos l'hemisferi contralateral i l'hipocamp, es pot reduir a gairebé zero en la majoria dels casos.

El primer estudi sobre el resultat de la DFN després de la teràpia de protons va tenir bons resultats després de 5 anys. Pitjors resultats van ser els dels pacients tractats amb fotons.

Danys cerebrals induïts per radiació:

Pèrdua de cèl·lules
Dany en les cèl·lules mare neuronals
Lesions en la substància blanca i desmielinització
dany endotelial
Alteracions en la morfologia dendrítica i en la funció sinàptica
Estat neuroinflamatorio potencialment crònic
Sens dubte les imatges per ressonància magnètica i PET són una eina fonamental per localitzar danys radioinduïts a llarg termini.

És qüestionable a dia d'avui saber si s'obtindrà evidència de nivell 1 sobre la teràpia de protons per diverses raons:

Cal un temps de seguiment prolongat per valorar el DFN.
El baix nombre de pacients.
Es necessita un gran pressupost.
Preocupacions per la motivació dels cuidadors i els pacients per participar en estudis a posteriori.
És plausible que la reducció de la dosi de radiació a el cervell mitjançant la teràpia de protons sigui clínicament rellevant en pacients seleccionats per les autoritats sanitàries dels Països Baixos. La idea d'aquests països durant els propers anys és avaluar i registrar dades prospectivament amb la intenció de desenvolupar models basats en el DFN.

 

Valoració Personal

Interessant article encara que poc esperançador per a pacients que no puguin accedir a una radioteràpia de protons per falta de maquinària al país on habiten. La toxicitat a llarg termini dels pacients tractats amb radioteràpia cerebral és un maldecap per als oncòlegs radioterapeutes.

Punts forts: que als Països Baixos tinguin tres centres de radioteràpia de protons fàcilment accessibles per a gairebé tots els pacients i que malgrat els pocs anys que fa que s'està utilitzant aquesta teràpia ja es vegin resultats positius tot i que encara no siguin concloents.

Punts febles: que a la resta del món no sigui tan accesible o, tan sols possible, beneficia-se d'aquest tipus de teràpia i que encara no hi hagi dades o estudis suficients, a causa del poc temps que fa que s 'usa aquesta teràpia, per poder demostrar fermentation that the protons son millor opció in the tractaments cerebrals.

 

Ester Mateos
Institut Català d'Oncologia. TSRDT

emateos@iconcologia.net   @estermaca

Noticias Relacionadas

Moviment longitudinal i rigidesa dels nervis de l'extremitat inferior mesurats amb ecografia i elastografia en població asimptomàtica i simptomàtica: Revisió sistemàtica i metaanàlisi.
Moviment longitudinal i rigidesa dels nervis de l'extremitat inferior mesurats amb ecografia i elastografia en població asimptomàtica i simptomàtica: Revisió sistemàtica i metaanàlisi.
Paper de la radiologia a l'avaluació d'esquelets de jaciments arqueològics.
Paper de la radiologia a l'avaluació d'esquelets de jaciments arqueològics.
Establiment de nivells de dosi de referència locals per a les exploracions de radiografia de tòrax i abdomen a la regió de l'Algarve, Portugal.
Establiment de nivells de dosi de referència locals per a les exploracions de radiografia de tòrax i abdomen a la regió de l'Algarve, Portugal.
Aspectes controvertits de les imatges a l'abús infantil: segona taula rodona del grup de treball sobre abús infantil de la Societat Europea de Radiologia Pediàtrica.
Aspectes controvertits de les imatges a l'abús infantil: segona taula rodona del grup de treball sobre abús infantil de la Societat Europea de Radiologia Pediàtrica.