Optimització dels factors d'exposició radiogràfics predeterminats mitjançant l'índex de desviació.

Optimització dels factors d'exposició radiogràfics predeterminats mitjançant l'índex de desviació.

19.12.2020

Artículo original:  A Credeen, M Curtis. Optimización de los factores de exposición radiográficos predeterminados mediante el índice de desviación. Radiografía. 2020; 26: 308 - 313.

DOI:  10.1016/j.radi.2020.02.009

Sociedad:  SoR  @SCoRMembers

Paraules clau:  índice de exposición, exposición a la radiación, aseguramiento de la calidad de la atención médica, índice de desviación, optimización, radiografía digital.

Abreviaturas y acrònims utilitzats:  EIT (índex d'exposició objectiu), IE (índex de desviació), kV (quilo volts), mAs (mili ampere segon), AEC (control d'exposició automàtica). 

 

Linia editorial de el nombre

Radiography és la revista de la Society and College of Radiographers i l'European Federation of Radiographers Societies que es publica trimestralment. En el present volum del mes de novembre destaquen dos articles en línia sobre la reorganització segura i sostenible d'un servei de radiologia general i un altre de radioteràpia al Marroc arran de la pandèmia del COVID-19.

 

Motius per a la selecció

Aquest article mostra com es pot millorar els estudis de RM, gràcies a una revisió per parells per part de dos radiógrafos i avaluació per un Trio aquest article perquè parla d'una temàtica important en el nostre dia a dia, la reducció de la dosi de radiació administrada a cada pacient. Tots els equips de radiologia tenen les seves particularitats però coincidim que hem d'assegurar-irradiar el menys possible assegurant la qualitat diagnòstica de l'estudi en qüestió. Em va semblar interessant donar a conèixer aquest estudi que tracta sobre la manipulació dels factors d'exposició i l'índex de desviació en equips de radiologia digital directa per adequar la dosi a la zona a radiografiar.

 

Resum

El personal que manipula equips de radiodiagnòstic té el deure de garantir que les dosis emeses siguin tan baixes com sigui raonablement possibles com indica el criteri ALARA. Aquest estudi pretén posar en coneixement que és possible ajustar els factors d'exposició per aconseguir un índex d'exposició que proporcioni un equilibri òptim entre el soroll de la imatge i la dosi. També estableix les bases a seguir sobre com tractar les dades extretes dels equips de radiologia digital per ser avaluats i processats com a estratègia de garantia de qualitat. Els equips de radiologia digital generalment proporcionen una estimació de la quantitat de radiació incident en el receptor d'imatge i és genèricament denominat índex de desviació. Aquest estudi té com a objectiu investigar si els valors de l'IE analitzats poden proporcionar informació valuosa per optimitzar les dosis emeses.

A cada tipus d'examen se li assigna un valor de EIT que representa l'equilibri òptim entre dosi i qualitat d'imatge, aquest paràmetre pot ser definit pel fabricant de l'equip o també pot ser assignat al servei pel personal de radiologia. L'IE proporciona una simple indicació numèrica de quan una exposició es desvia de l'EIT prevista per a aquest examen. Els valors iguals a l'EIT produeixen un valor de l'IE igual a 0, valors superiors que l'EIT dóna com a resultat un valor de l'IE positiu i valors inferiors donen com a resultat un valor de l'IE negatiu. Estudis anteriors han informat d'altes proporcions d'exposicions amb valors fora de l'interval recomanat pel fabricant i en alguns casos es van identificar exàmens on més de l'50% de les exposicions van estar fora de la franja recomanat.

Es van extreure registres d'exposició de sis sistemes de radiologia digital, es van identificar cinc exàmens que freqüentment van produir valors de l'IE fora de l'rang òptim recomanat pel fabricant i les millores es van fer sobre la configuració d'exposició per defecte EIT per a aquests exàmens a través d'un procés cíclic de modificació i reavaluació. A l'abril de 2019 es va repetir l'exercici complet de recopilació de dades.

 

Resultats

Aproximadament un terç de les exposicions (10.658 de 29.637) van resultar amb un valor de l'IE fora de l'rang òptim; 2735 (9,2%) estaven subexposades i 7923 (26,7%) sobreexposades. El 19,5% (1618 de 8294) de les exposicions amb AEC estaven fora de l'rang òptim de l'IE en comparació amb el 42,4% (9038 de 21.330) d'exposicions sense AEC i atès que hi va haver menys variació de l'IE entre les que es van fer amb AEC i les que no, els esforços d'optimització es van centrar en les exposicions que no es van fer amb AEC.

Es van identificar cinc exàmens com a prioritats per a l'optimització; genoll, tòrax, húmer, columna cervical i tíbia i peroné. Una subanàlisi d'aquests exàmens va revelar que la majoria comunament van caure fora de l'rang òptim de l'IE.

Abans de l'optimització dels paràmetres d'exposició predeterminats per a una projecció de genoll lateral d'adult van ser de 60 kV i 3,2 mAs. Segons les dades aportades per l'IE es van reduir els mAs a 2,5 i l'anàlisi d'aquest canvi va revelar que la proporció d'exposicions fora de l'rang òptim havien caigut de l'74,3% a l'39,4%. Una reducció addicional de 2,5 a 2 mes resultar en una proporció de valors de l'IE fora de rang encara menor caient a l'20,2%. També es van realitzar modificacions incrementals en els mAs de la resta de projecció prioritzades en aquest estudi.

La proporció d'exposicions en el conjunt de dades posteriors a l'optimització de paràmetres que va resultar en un valor de l'IE fora de l'rang òptim va arribar al 28,4%, una reducció de l'7,6% en comparació amb els resultats preliminars.

Els ajustaments d'exposició predeterminats del genoll, el tòrax, l'húmer, la columna cervical i la tíbia i el peroné van donar com a resultat una marcada millora en la proporció d'exposicions dins el rang òptim. Els valors per defecte de mAs per a aquestes projeccions es van reduir fins al 50% i en tots els exàmens i sistemes la proporció dins el rang òptim de l'IE augment durant l'estudi de l'el 64% a l'71,6%.

 

Conclusió

Els radiógrafos tenen la responsabilitat de comprendre els valors de l'IE i com es pot utilitzar per a l'elecció adequada dels factors d'exposició per a cada pacient. Aquest estudi va demostrar que es poden aconseguir reduccions notables de la dosi a través d'un programa de monitorització de valors de l'IE i modificació de l'EIT però cal més investigació per saber si l'EIT configurat pel fabricant representa l'equilibri òptim entre la dosi i la qualitat d'imatge.

 

Punts fort i febles de l'article

Altres factors diferents dels paràmetres d'exposició com poden ser el posicionament de l'pacient, els kV, la filtració de l'feix, la distància focus detector, la col·limació, artefactes metàl·lics, instrumentació quirúrgica, reixetes, ajustaments de processament d'imatges i la mesura que el sistema ha identificat correctament la regió anatòmica d'interès també poden influir en l'IE i que en aquest estudi no van ser analitzats. L'optimització s'ha d'emprendre com un procés cíclic de millora contínua i les exposicions no han de considerar-òptimes fins que s'hagin optimitzat tots els paràmetres rellevants.

Des del punt de vista de la garantia de qualitat no sempre és fàcil identificar si el valor de l'IE per a una exposició individual es desvia de zero a causa d'una mala elecció dels paràmetres d'exposició o càlcul inexacte de l'IE.

L'estudi es va dur a terme en un sol departament de radiologia i utilitzant el sistema d'un sol fabricant. Els autors suggereixen que un estudi multicèntric i amb una gamma més àmplia d'equips augmentaria la validesa dels resultats.

Una de les limitacions més importants d'aquest estudi va ser la suposició que els valors de EIT predeterminats impostos pel fabricant representen un valor òptim entre la dosi i la qualitat d'imatge. Estudis previs van suggerir que els valors de EIT predeterminats pel fabricant poden ser massa alts.

 

Valoració Personal

Encara que hi hagi algunes limitacions descrites pels autors l'anàlisi i optimització de l'IE és un bon punt de partida per reduir la dosi that rep the pacient i mantenir un equilibri òptim between the dosi i la qualitat d'imatge. També és important la capacitació contínua de l'equip de radiógrafos sobre el coneixement dels valors de l'IE ja que és responsabilitat professional i ètica dels mateixos assegurar que tenen el coneixement suficient de l'equip que s'utilitza per mantenir les dose the més raonablement baixa posible.

Aquest estudi enforteix la idea that thes departaments de radiologia optin per promoure programes of garantia of qualitat en relació a la disminució of les dose of radiació.

 

Nicolás Vega De Andrea
Hospital de Palamós. TSIDMN

nvega@ssibe.cat   @Nicoradioblogrx

Noticias Relacionadas

Moviment longitudinal i rigidesa dels nervis de l'extremitat inferior mesurats amb ecografia i elastografia en població asimptomàtica i simptomàtica: Revisió sistemàtica i metaanàlisi.
Moviment longitudinal i rigidesa dels nervis de l'extremitat inferior mesurats amb ecografia i elastografia en població asimptomàtica i simptomàtica: Revisió sistemàtica i metaanàlisi.
Paper de la radiologia a l'avaluació d'esquelets de jaciments arqueològics.
Paper de la radiologia a l'avaluació d'esquelets de jaciments arqueològics.
Establiment de nivells de dosi de referència locals per a les exploracions de radiografia de tòrax i abdomen a la regió de l'Algarve, Portugal.
Establiment de nivells de dosi de referència locals per a les exploracions de radiografia de tòrax i abdomen a la regió de l'Algarve, Portugal.
Aspectes controvertits de les imatges a l'abús infantil: segona taula rodona del grup de treball sobre abús infantil de la Societat Europea de Radiologia Pediàtrica.
Aspectes controvertits de les imatges a l'abús infantil: segona taula rodona del grup de treball sobre abús infantil de la Societat Europea de Radiologia Pediàtrica.