L'efecte després córrer una marató als genolls dels corredors novells. Es mantenen passats sis mesos? Estudi de seguiment mitjançant RM de 3T.

L'efecte després córrer una marató als genolls dels corredors novells. Es mantenen passats sis mesos? Estudi de seguiment mitjançant RM de 3T.

20.08.2020

Artículo original:  Horga, LM, Henckel, J., Fotiadou, A. et al. ¿Se mantiene el efecto inmediato de la carrera de maratón en las articulaciones de la rodilla de los corredores novatos dentro de los 6 meses posteriores a la carrera? Un estudio de resonancia magnética de 3,0 T de seguimiento. Radiol esquelético 49, 1221–1229 (2020).

DOI:  10.1007/s00256-020-03391-2

Sociedad:  The International Skeletal Society @SkeletalRadiol

Paraules clau:  carrera de maratón, rodilla, resonancia magnética, hueso, cartílago.

Abreviaturas y acrònims utilitzats:  ressonància magnètica (RM), índice de masa corporal (IMC), densitat protònica (DP), temps de repetició (TR), temps d'eco (TE), field of view (FOV), Tesla (T ).

 

Linia editorial de el nombre

Skeletal Radiology, la revista de l'International skeletal Society, sirve como foro para la difusión de conocimientos e información actual relacionada con los trastornos del sistema muscular esquelético, incluida la columna vertebral.

Encara que es emfatitzen els aspectes radiològics, la revista adopta un enfocament interdisciplinari. Per tant, els aspectes anatòmics, patològics, fisiològics, clínics, metabòlics i epidemiològics de les moltes entitats que afecten el sistema múscul esquelètic reben la deguda consideració.

La revista publica diversos tipus diferents de material, triant informes de casos acuradament seleccionats perquè il·luminen nous aspectes d'entitats conegudes o perquè són l'evidència més primerenca de possibles noves entitats.

Altres articles publicats en aquest mes són "Predicting osteomyelitis in patients whose initial MRI demonstrated bone Marrow edema without corresponding T1 signal Marrow replacement", "Flat-panell CT arthrography for cartilage defect detection in the ankle joint: first results in vivo", "Ultrasound -guided diagnòstic deep peroneal nerve blocks prior to potential neurectomy: a retrospective review "o" CT-guided bone Marrow aspirations and biopsies: retrospective study and comparison with blind procedures ".

 

Motius per a la selecció

Estem davant d'una revista que adopta un enfocament interdisciplinari, prestant la deguda consideració a una varietat d'aspectes de l'esquelet, incidint en temes actuals i noves formes de treball, emfatitzant en els aspectes radiològics de variades anomalies esquelètiques

És coneguda la creixent popularitat de les carreres de marató, convertint-se en reptes personals fins i tot per corredors no entrenats.

Aquest article mostra l'estudi més gran fins a la data per avaluar com afecta les carreres de llarga distància, als corredors novells, a les lesions produïdes en els seus genolls (tant de l'entrenament com de la marató) mitjançant estudis de ressonància magnètica de 3 Tesles, amb un seguiment més llarg, a mitjà termini.

 

Resum

Existeixen nombrosos estudis que relacionen la pràctica de la marató amb lesions esportives, però molt pocs que se centrin en els corredors novells que van participar en la seva primera cursa, la Marató de Londres Virgin Money 2017.

Aquest va ser un estudi prospectiu de 44 voluntaris sans asimptomàtics (17 homes, 27 dones), específicament corredors novells, que es van inscriure en el seu primer marató, i als quals se li van avaluar dos genolls en tres moments: 6 mesos abans de la cursa (per avaluar l'entrenament), 2 mesos després de la mateixa i sis mesos després de la carrera, sent la durada total de l'estudi d'1 any.

Per a això es van establir criteris d'inclusió com que fossin esportistes sense molta activitat física abans de la cursa (màxim 30 minuts a el dia durant 5 dies a la setmana), una IMC entre 18 i 30, majors d'edat i que no tinguessin lesions de genoll .

A més, van participar en un pla d'entrenament per a principiants, desenvolupat per Virgin London Marathon, durant quatre mesos previs a la cursa, abandonant 7 participants per diversos motius (encara que si se li van explorar els genolls en les tres fases). Els motius principals d'abandonament van ser relacionats amb la salut (bradicàrdia, bronquitis, etc.) i personals.

Els 37 corredors van completar la marató amb un temps mitjà de finalització de 5 hores i 18 minuts.

Per a l'estudi per imatge es va usar una RM Siemens Prisma 3T, amb una bobina de genoll de 15 canals, i es van utilitzar paràmetres idèntics d'estudi per aconseguir una comparabilitat òptima.

Es van realitzar seqüències DP amb supressió de greix en pla axial (TR: 4630 mseg; TE: 37 mseg), pla sagital (TR: 4200 mseg; TE: 41 mseg) i pla coronal (TR: 5240 mseg; TE: 41 mseg) , amb un gruix de tall de 3 mm, matriu d'adquisició de 320 × 320 píxels i FOV mitjana de 16 cms. El temps total d'adquisició per exploració bilateral va ser de 25 minuts.

D'altra banda, els participants van completar qüestionaris (el dia de l'exploració) per avaluar la seva percepció sobre l'estat dels seus genolls.

Les ressonàncies les ha informat un radiòleg capacitat en imatge musculoesquelètica, amb 10 anys d'experiència, mentre que les imatges de la meitat de la cohort (participants seleccionats a l'atzar) també van ser avaluades de forma independent per un segon radiòleg especialista en imatge musculoesquelètica, amb 9 anys d'experiència. Les imatges de cada moment es van analitzar per separat.

Els resultats de les ressonàncies es codifiquen, estudiant qualsevol canvi de senyal o lesió de menisc, cartílag, medul·la òssia, tendons i lligaments, indicant-se qualsevol anomalia trobada així com altres troballes, finalment es quantifiquen els resultats.

A nivell estadístic cada genoll es va tractar de forma independent, investigant diferències entre els corredors que van acabar i els abandonaments, pel que fa a l'edat, l'IMC, l'alçada, diferències de gènere entre els dos grups i les diferències entre la prevalença de lesions en aquests grups entre les diferents ressonàncies. Es van realitzar estudis de mesura central dels participants (mitjana, mediana i desviació estàndard) i altres proves estadístiques, com Chi quadrat, Wilcoxon i t de Student,

No es van trobar diferències entre els dos grups de voluntaris (corredors de marató i desertors previs a la cursa) pel que fa a edat, IMC a l'inici de l'estudi, altura i sexe.

No es van trobar diferències entre els corredors que van finalitzar i els que van abandonar abans de la cursa, pel que fa a la prevalença i els canvis entre les ressonàncies magnètiques de cadascuna de les genolls estudiades.

Les imatges demostren que l'entrenament millora les lesions de l'cartílag prèvies a la marató. Es van trobar dues lesions de cartílag (en el compartiment femororrotuliano i una altra al tibiofemoral) en dos corredors, en l'estudi anterior a la cursa. Posteriorment es confirma la millora en la segona sessió d'imatge, mantenint-se en la tercera.

També es van trobar milloria en lesions prèvies de cartílag des de la primera ressonància a l'última, en 3 corredors que van finalitzar (i no havien mostrat millora en la ressonància posterior a la carrera) i en altres 3 que van abandonar.

Centrant-nos en les lesions de cartílag es van trobar 21 lesions en 13 corredors en la ressonància posterior a la marató, de les quals 13 eren lesions noves i 8 van progressar en extensió a partir de les lesions preexistents en la ressonància inicial (abans de la cursa), trobant-se la majoria es va localitzar en el compartiment femororrotuliano. El 14% de les sessions es van revertir a la situació inicial després comprovació en la ressonància als sis mesos de la cursa.

En els corredors que van abandonar es van trobar 4 lesions anteriors a la carrera i que van progressar en els següents controls.
Tres corredors van mostrar senyal similar a un edema ossi en el compartiment tibiofemoral del genoll abans de la marató, reduint-se en extensió en dos d'ells en la ressonància després de la carrera i mantenint-se aquesta millora en l'última prova d'imatge. La mateixa situació es va repetir en un abandonament.

Es van trobar millores en 4 corredors més des de la ressonància després de la marató a la final, no apareixent més lesions en el seguiment de 6 mesos.

Pel que fa a les lesions d'edema ossi es van trobar 10 corredors afectes (amb 18 imatges compatibles) en la prova després de la carrera, de les quals 16 eren noves i 2 van empitjorar respecte a lesions prèvies detectades en la primera ressonància. Hi va haver 3 noves lesions en el grup d'abandonaments abans de la cursa (2 participants), totes en el compartiment femororrotuliano.

Es va demostrar reversibilitat dels edemes ossis en l'última ressonància en un 56% dels casos que van acabar la prova, i en una 33% dels que van abandonar.

Es van observar augment de la intensitat del senyal de l'tendó semimembranós, en quatre participants), dels quals persistien dos a la ressonància magnètica posterior a la carrera i un d'ells va mostrar reversibilitat en la ressonància magnètica als sis mesos.

També dues lesions lligamentoses en dos corredors després de la cursa, que es van revertir en la ressonància als sis mesos.

En conclusió, els genolls dels corredors de marató primerencs van aconseguir una millora sostinguda, durant al menys 6 mesos després de la marató, en l'estat de la medul·la òssia i el cartílag articular.

A més, l'estudi sosté el benefici de córrer per ajudar a reduir les possibilitats de osteoartritis a llarg termini.

 

Punts forts i febles de l'article:
Fins ara, estudis previs només han trobat lesions de baix grau de gravetat a curt termini. Era important ampliar aquest estudi identificant les lesions causades per un entrenament i posterior carrera oficial de marató en corredors novells i sense preparació prèvia, així com la posterior evolució de les mateixes.

S'observa que l'entrenament personalitzat per córrer una marató està relacionat amb la millora de senyal similar a l'edema de la medul·la òssia anterior a la marató i les lesions de cartílag en corredors novells dins dels 6 mesos posteriors a la cursa.

Un altre aspecte molt valorat d'aquest article és la qualitat de les imatges mostrades, talls axials i coronals, indicant on es troba la lesió per poder correlacionar-la amb el text.

És important incidir en què no es van observar adquisició de lesions durant el seguiment i que les poques lesions posteriors es van revertir en el control dels 6 mesos.

L'estudi reconeix una sèrie de limitacions:

1. La subjectivitat dels participants a l'reconèixer els nivells d'activitat a l'inici de l'estudi i durant el seguiment, i pot afectar aquesta diferència a la recuperació de les lesions.

2. Es desconeixen els temps d'entrenament dels pacients que van abandonar.

3. Es necessiten estudis a més llarg termini per observar l'evolució de les lesions encara no resoltes.

Personalment trobo a faltar l'haver inclòs un grup de control de corredors que no hagin seguit entrenaments especialitzat, per comprovar l'eficàcia d'aquest respecte a un entrenament normal i la seva incidència definitiva en les lesions causades per l'activitat física.

Queda també el dubte de si les lesions han pogut ser degudes a les sessions d'entrenament a esportistes no habituats, al no trobar-se diferències significatives entre els corredors de marató i els que van abandonar abans de la cursa, el que suggereix que els canvis en la ressonància magnètica poden no atribuir només a la cursa de marató sinó també a l'entrenament.

Potser amb una altra ressonància, just abans de la cursa, es podria haver aclarit aquesta incògnita, encara que hagués significat la realització de 88 estudis més.

Tampoc es fa referència a si els esportistes van descansar després de la cursa o van seguir amb activitat física, en relació a les troballes de l'última prova.

Finalment, tot i que la mostra és important, el seu nombre no permet generalitzar resultats a tota la població principiant en les maratons. A més, no tots els corredors novells tenen l'oportunitat de seguir un entrenament especialitzat per a la seva primera marató.

 

Valoració Personal

Article on es posa de manifest el paper de la ressonància magnètica com a modalitat de control de lesions provocades per activitat física intensa (carreres de marató) i mantingudes durant 1 any i inclou a maratonistas principiants, sense experiència en llargues carreres i abans de l'entrenament de marató a què es van sotmetre.

Per a això es basen en un estudi de cohort longitudinal prospectiu, amb valoració subjectiva pel pacient de l'estat dels seus genolls i valoració de les lesions trobades en els estudis d'imatge per dos radiòlegs especialitzats, tot en tres moments claus, previ a la cursa ( abans de rebre entrenament personalitzat), just després de la carrera i sis mesos posterior a aquesta.

A nosaltres ens interessa el fet que la ressonància magnètica sigui la prova per trobar les lesions i comprovar l'evolució, el que fa que l'operador hagi de ser molt curós amb el protocol d'estudi, perquè les imatges de les tres sessions puguin ser comparables.

També és molt interessant conèixer protocols d'estudi i visualitzar les imatges mostrades, correlacionant les lesions amb el text, com a mètode d'aprenentatge.

Son importantes las conclusiones de l'estudi ja que demuestran que amb un entrenament personalitzat es poden reduir els danys produïts al genoll durant una marató, a més que es comprova que amb un temps mitjà (sis mesos) es reverteix la majoria de les lesions sofertes .

 

Carlos A. Ruíz Níñez
Hospital de Alta Resolución de Loja. APS Poniente TSIDMN
carlosantonio.ruiz@ephpo.es  @makakafus

Noticias Relacionadas

Moviment longitudinal i rigidesa dels nervis de l'extremitat inferior mesurats amb ecografia i elastografia en població asimptomàtica i simptomàtica: Revisió sistemàtica i metaanàlisi.
Moviment longitudinal i rigidesa dels nervis de l'extremitat inferior mesurats amb ecografia i elastografia en població asimptomàtica i simptomàtica: Revisió sistemàtica i metaanàlisi.
Paper de la radiologia a l'avaluació d'esquelets de jaciments arqueològics.
Paper de la radiologia a l'avaluació d'esquelets de jaciments arqueològics.
Establiment de nivells de dosi de referència locals per a les exploracions de radiografia de tòrax i abdomen a la regió de l'Algarve, Portugal.
Establiment de nivells de dosi de referència locals per a les exploracions de radiografia de tòrax i abdomen a la regió de l'Algarve, Portugal.
Aspectes controvertits de les imatges a l'abús infantil: segona taula rodona del grup de treball sobre abús infantil de la Societat Europea de Radiologia Pediàtrica.
Aspectes controvertits de les imatges a l'abús infantil: segona taula rodona del grup de treball sobre abús infantil de la Societat Europea de Radiologia Pediàtrica.