Viabilitat i reproductibilitat de l'ecografia per shear wave en ecografia cerebral pediàtrica.

Viabilitat i reproductibilitat de l'ecografia per shear wave en ecografia cerebral pediàtrica.

16.07.2020

Artículo original:  Liu M, Zeng W, Wen I, Zheng I, Lv F. Neumonía por COVID-19: hallazgos en TC de 122 pacientes y diferenciación de la neumonía por influenza. Eur Radiol. 2020.

DOI:  10.1007/s00247-019-04592-1 .

Sociedad:  Sociedad Europea de Radiología Pediátrica  @ESPRSociety

Paraules clau:  Cerebro, ultrasonografía craneal, infante, neonato, elastografía de onda cortante, ultrasonido.

Abreviaturas y acrònims utilitzats:  US (ultrasons), SWE (elastografia per shear wave), RM (ressonància magnètica), CGA (edat gestacional corregida), IM (índex mecànic), IT (índex tèrmic), ROI (regió d'interès) .

 

Linia editorial de el nombre

Pediatric Radiology és la revista oficial de la Societat Europea de Radiologia Pediàtrica, la Societat de Radiologia Pediàtrica, la Societat Asiàtica i Oceànica de Radiologia Pediàtrica i la Societat Llatinoamericana de Radiologia Pediàtrica. És una revista internacional, informa als seus lectors de noves troballes i avanços en totes les àrees d'imatges pediàtriques i en camps relacionats, combinant els articles originals i revisions que descriuen l'estat actual de el coneixement en un tema en particular.

Entre els articles originals d'investigació que es poden llegir en el número d'aquest mes, destaca un centrat en la precisió de l'avaluació subjectiva de reflux vesicoureteral fent una revisió de les noves pautes cistouretrografia miccional, un altre que parla sobre les troballes per tomografia computeritzada i ressonància magnètica sobre el traumatisme pancreàtic i un altre sobre una enquesta multicèntrica sobre la cobertura radiològica fora de l'horari d'atenció hospitalària.

 

Motius per a la selecció

He volgut revisar aquest mes aquest article ja que gairebé no hi ha literatura sobre la SWE cerebral. Em resulta una tècnica molt complicada d'adquirir ja que la finestra ecogràfica no permet la posició de la sonda i l'abordatge totalment paral·lels, a l'ésser el pla ossi cranial corb. És per això, que em resultava complicat imaginar-me una adquisició de dades fiable.

 

Resum

Els US de el cervell pediàtric és una tècnica econòmica, portàtil i d'alta resolució, i que a més no utilitza radiació ionitzant. No obstant això, a l'igual que les imatges d'US d'altres òrgans, les imatges Doppler en escala de grisos i en color de l'parènquima cerebral tenen una menor sensibilitat de diagnòstic i especificitat en comparació amb tècniques com la RM. S'ha demostrat que la elastografia millora la sensibilitat i l'especificitat dels US per detectar patologies com la cirrosi.

La SWE és una tècnica relativament nova que utilitza un pols d'US per mesurar la rigidesa de la roba. A causa que la SWE indueix deformació interna de el teixit (ones de tall), la tècnica és menys dependent de l'operador que altres tècniques de elastografia ecogràfiques com la elastografia de tensió. La SWE permet simultaniejar els US en escala de grisos amb el mesurament de la rigidesa de el teixit en estudi de manera quantitativa.

Atès que és una tècnica molt recent, gairebé no s'ha aplicat per a estudis d'US cerebral, i quan s'ha fet s'ha valorat en el parènquima cerebral sa. Amb aquest estudi es pretén valorar per mitjà de la SWE a pacients pediàtrics amb patologia intracranial.

Aquesta publicació té com a propòsit principal, l'elaboració d'un protocol SWE per l'US transcranial pediàtric, en nadons sense patologia i aquells amb patologia intracranial. Aquest article s'ha dut a terme en un centre mèdic d'Estats Units on l'US el realitzen principalment els tècnics superiors especialitzats en ecografia.

Per a l'obtenció de l'US es va categoritzar als lactants segons l'edat gestacional: terme (> 37 setmanes) i prematur (

La SWE es va realitzar a la màquina d'US Logiq E9 (GE Healthcare, Waukesha, WI) utilitzant un C1 - 6 transductor corb. L'examen SWE es va agregar a la fi de l'protocol d'US transfontanelar de rutina. Els nadons van ser fotografiats en posició supina estàndard quan va ser possible. En els casos críticament malalts, els nadons no mòbils van ser fotografiats en la posició semi-vertical. Totes les mesures de SWE es van obtenir mitjançant la fontanel·la anterior. El IM va ser de 1,4, el IT va variar de 0,4 a 0,7 i la potència de sortida va ser de el 100%.

Tots els exàmens van ser realitzats per tècnics superiors especialitzats en ecografia pediàtrica amb suport puntual de radiòlegs pediàtrics. Com a part d'aquest protocol d'estudi, els tècnics van rebre material educatiu i una sessió sobre la tècnica òptima de SWE i la correlació anatòmica normal.

Cada examen va començar amb diagnòstic en escala de grisos i Doppler de el cervell, observant si existia patologia intracranial concurrent en aquest moment. Després d'això, es van avaluar dues àrees separades de parènquima cerebral amb SWE: substància blanca periventricular a la regió parietooccipital i nuclis grisos profunds. Es van obtenir 3 ROI en cada ubicació. En casos amb patologia intracranial definida, es va evitar mesurar la patologia no parenquimatosa. Per exemple, si el nen va tenir una hemorràgia intraparenquimatosa, obviem el mesurament de l'hematoma en si.

Els nadons amb exàmens cerebrals de SWE van ser assignats a dos grups. El primer grup, anomenat exàmens normals, no contenia cap anormalitat significativa en els US, ni cap imatge cerebral de seguiment que pogués afectar l'anàlisi de la SWE. Els exàmens en aquesta categoria tampoc tenien (1) cap anomalia ecogràfica; (2) anatomia variant normal; o (3) patologia que era poc probable que afectés la rigidesa cerebral. El segon grup va incloure a tots els lactants amb patologia intracranial, inclosa hemorràgia intracranial, trombosi venosa sinusal amb infart i leucomalàcia periventricular.

Les mesures SWE dels nuclis grisos profunds (tàlem i caudat) es van agrupar per a l'anàlisi final. Es va considerar que les imatges SWE eren adequades quan hi havia: (1) a l'almenys un 50% de farciment de color de l'volum de mostreig, (2) un farciment de color suau i (3) absència d'artefactes significatius o un contacte deficient de la manera B, paràmetre subòptim en la imatge en escala de grisos.

Dels 78 exàmens realitzats amb èxit, 70 estudis no van demostrar cap anormalitat discernible i van ser considerats normals. Cinquanta d'aquests exàmens es van realitzar en nadons a terme i 20 exàmens en nounats a terme. L'edat mitjana a la imatge per als exàmens normals de tots els grups d'edat gestacional va ser de 40.3 dies (rang 0 - 201 dies). Les edats gestacionals mitjana de l'gestacional va ser de 40.3 dies (rang 0 - 201 dies). Les edats gestacionals mitjana de terme, pre-terme i grups extremadament pre-terme van ser 38.4 -1.2 setmanes, 29.0 ± 3.7 setmanes i 28.3 ± 3.1 setmanes, respectivament.

Les indicacions més comunes per als exàmens normals dels US van ser els nadons amb cardiopatia congènita sotmesos a examen en la unitat de cures intensives cardíacs (41,4%), avaluació de seguiment d'hemorràgia de matriu germinal petita (Grau 1) en la unitat de cures intensives neonatals (32,5%) i avaluació de macrocefàlia (12.0%).

La rigidesa mitjana en la substància blanca periventricular va ser menor que en els nuclis grisos profunds en tots els grups d'edat gestacional. Aquesta diferència va ser estadísticament significativa en el grup de termes (1.3 m / s vs. 1.5 m / s, P <0.001) estadísticament significativa en el grup de termes (1.3 m / s vs. 1.5 m / s, P <0.001) i grup prematur extrem (1.2 m / s vs. 1.4 m / s, P = 0.001). No obstant això, a l'incloure a tots els nadons prematurs, aquesta diferència no va aconseguir el llindar significatiu (1.3 m / s vs. 1.4 m / s P = 0,12). A més, la rigidesa mitjana per als nuclis grisos profunds va diferir entre els grups de terme (1.5 ± 0.3m / s) i pre-terme (1.4 ± 0.2m / s) (P <0,01). No es van observar diferències significatives en la rigidesa de la substància blanca respecte a l'edat gestacional.

Es va realitzar una anàlisi de subgrups que va comparar als nadons prematurs segons l'edat gestacional corregida. No es van observar diferències en la rigidesa cerebral entre CGA 37 setmanes (n = 8, substància blanca = 1.2 ± 0.4, nuclis grisos profunds = 1.5 ± 0.3 m / s) (substància blanca valor = 0.40, nuclis grisos profunds valor = 0.59).

Dels 78 exàmens, es van prendre imatges de 8 nadons amb patologia intracranial. Els 8 casos tenien imatges que van contrastar per RM, sent aquestes de caràcter patològic. Cinc nens van tenir hemorràgia intraparenquimatosa amb extensió intraventricular, dos van tenir trombosi de si venós dural amb infart venós i un va tenir leucomalàcia periventricular. L'edat mitjana de les imatges per als lactants amb patologia intracranial va ser de 48,6 dies (rang 0 - 123 jorns) i l'edat gestacional mitjana d'aquests nadons va ser de 38.9 setmanes (rang: 37.0 - 40.0 setmanes). Els nens amb hemorràgia intraparenquimatosa gran van presentar rigidesa de la substància blanca augmentada (1.3 ± 0.1 m / s) i rigidesa dels nuclis de color gris fosc (1.6 ± 0.2 m / s) en comparació amb els recent nascuts a terme amb US transfontanelar normals .

En resum, es troben diferències fiables a la rigidesa entre els nuclis grisos profunds i la substància blanca periventricular, descobrint, així, una tendència cap a una rigidesa anormalment més gran en els lactants amb hemorràgia intracranial.

 

Valoració Personal

L'article m'ha semblat un bon estudi inicial amb aquesta tècnica tan innovadora que en molt pocs centres encara no s'està duent a terme o bé per manca de coneixements tècnics sobre SWE o perquè no s'ha tingut en compte com a possible factor de correlació amb RM . És molt aclaridor pel que fa a la tècnica d'estudi, en part perquè el protocol d'ell mateix el duen a terme tècnics especialitzats en ecografia.

Como partes negativas, cabe destacar que la muestra que van prendre com a pacients normales o sense patologia, únicamente van a ser avaluats per US, havent patologies intracranials en què els US queden limitts i per això és millor la realització de probes complementàries com RM. D'altra banda, dados los valores elastográficos que evidencian la forma preliminar de muda de rigidez anormal en nadons amb hemorràgia intracranial, estant molt limitat a la mida de la mostra (n = 8).

Estela Mendoza Bielsa
Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona TSIDMN
emendoza@sjdhospitalbarcelona.org  @ecografiaenmodo

Noticias Relacionadas

Moviment longitudinal i rigidesa dels nervis de l'extremitat inferior mesurats amb ecografia i elastografia en població asimptomàtica i simptomàtica: Revisió sistemàtica i metaanàlisi.
Moviment longitudinal i rigidesa dels nervis de l'extremitat inferior mesurats amb ecografia i elastografia en població asimptomàtica i simptomàtica: Revisió sistemàtica i metaanàlisi.
Paper de la radiologia a l'avaluació d'esquelets de jaciments arqueològics.
Paper de la radiologia a l'avaluació d'esquelets de jaciments arqueològics.
Establiment de nivells de dosi de referència locals per a les exploracions de radiografia de tòrax i abdomen a la regió de l'Algarve, Portugal.
Establiment de nivells de dosi de referència locals per a les exploracions de radiografia de tòrax i abdomen a la regió de l'Algarve, Portugal.
Aspectes controvertits de les imatges a l'abús infantil: segona taula rodona del grup de treball sobre abús infantil de la Societat Europea de Radiologia Pediàtrica.
Aspectes controvertits de les imatges a l'abús infantil: segona taula rodona del grup de treball sobre abús infantil de la Societat Europea de Radiologia Pediàtrica.