
Resultats de la ressonància magnètica cardiovascular en pacients recentment recuperats de la malaltia per coronavirus 2019.
20.09.2020
Artículo original: Puntmann VO, Carerj ML, Wieters I, Masia F, Christophe A, Jederzej H et al. Resultados de la resonancia magnética cardiovascular en pacientes recientemente recuperados de la enfermedad por coronavirus 2019 (COVID-19). JAMA Cardiol. Publicado en línea el 27 de julio de 2020.
DOI: 10.1001 / jamacardio.2020.310.1001 / jamacardio.2020.3557557
Sociedad: JAMA Cardiology @JAMACardio
Paraules clau: N/A.
Abreviaturas y acrònims utilitzats: CRM (cardiorresonancia magnètica), COVID-19 (Malaltia per coronavirus 2019).
Linia editorial de el nombre
Dins d'articles publicats en l'edició de juliol "New Online", hi ha un altre article sobre la ressonància magnètica d'estrès i un parell d'articles sobre la vàlvula mitral. Crida l'atenció que la resta de la línia editorial es basa en articles sobre pacients infectats per COVID-19. Un d'ells sobre l'afectació cardíaca que s'ha trobat en pacients amb COVID-19 a les autòpsies i en un altre es pregunta si una nova causa d'insuficiència cardíaca serà la infecció per COVID-19.
Motius per a la selecció
He triat aquest article perquè m'ha semblat molt interessant que s'hagi realitzat aquest estudi a 100 pacients que han patit la infecció per COVID-19, ja és un nombre alt de pacients, en relació a l'poc temps de l'estudi i l'accessibilitat a la ressonància magnètica.
A més, m'han cridat l'atenció els resultats sobre què passa en el moment de la fase aguda de la malaltia en el miocardi.
Resum
La malaltia per COVID-19 continua causant una morbiditat i mortalitat considerables a tot el món. L'impacte d'aquesta malaltia segueix sent desconegut però afecta de manera prominent a el sistema cardiovascular.
En aquest estudi de cohort observacional prospectiu, es va incloure a 100 pacients que s'havien recuperat de la infecció per COVID-19, entre abril i juny de 2020 a l'Hospital Universitari de Frankfurt. Es van obtenir les característiques demogràfiques, els marcadors sanguinis cardíacs i la CRM. Es van comparar amb grups de control voluntaris sans.
Dels 100 pacients inclosos el 53% eren homes i l'edat mitjana va ser de 49 ± 14 anys. L'interval de temps mitjà entre el diagnòstic de COVID-19 i la CRM va ser de 71 dies. Dels 100 pacients que es van recuperar de la infecció per COVID- 19 a 67% ho va fer confinat a casa, mentre que la resta va requerir d'hospitalització.
En el moment de la realització de la CRM, la troponina T era detectable a 71 pacients i significativament elevada en el 5% dels pacients que havien patit la infecció per COVID-19. L'interrogatori directe sobre els símptomes revelar dolor centre toràcic atípic i palpitacions. En comparació amb els controls sans, els pacients infectats tenien una fracció d'ejecció més baixa, els volums ventriculars més alts i un mapatge T1 natiu i T2 natiu elevats.
En total, un 78% dels pacients que havien patit COVID-19, van tenir resultats anòmals en la CRM: Augment de T1 natiu, augment de T2, realç tardà amb gadolini o realç pericàrdic. Hi va haver una petita diferència amb els pacients menys greus que es van recuperar a casa, al mapeig de l'T1, però no per al T2. L'anomalia més prevalent va ser la inflamació de l'miocardi, seguida de cicatriu regional i realç pericàrdic.
La biòpsia endomiocárdica en pacients amb troballes greus revelar inflamació limfocítica activa.
En resum, aquest estudi mostra el compromís cardíac i inflamació en pacients que han patit la infecció per COVID-19, independentment de les condicions preexistents, la gravetat i el curs de la malaltia.
Aquestes troballes indiquen la necessitat d'una investigació contínua de les conseqüències cardiovasculars a llarg termini per al COVID-19.
Valoració Personal
Personalment, és interessant saber com afecta el cor la malaltia de l'COVID-19, ja que es parla en molts fòrums de la quantitat d'òrgans als quals pot afectar, i aquest article ens dóna una visió més detallada de el sistema cardiovascular.
L'article destaca l'afectació cardiovascular en l'etapa primerenca de la malaltia, fins i tot en pacients en els quals els símptomes són lleus. Aquest estudi deixa una porta oberta a pensar què passarà en els pacients que han patit aquesta malaltia i si la malaltia persisteix en el temps més enllà de la malaltia en la fase aguda.
Sobre los resultados, a otros estudios de ecocardiograma en pacientes con COVID-19, ja s'havia identificat alteracions de l'miocardi en relació a miocarditis, pero amb la CRM los resultados son molt més cridaners.
L'ecocardiograma a l'ésser una prova més access i més fàcil de realitzar en el momento agut, havia identificat major nombre de troballes en relació a les cause per processos tromboembòlics i les alteracions de l'miocardi afectan, en aquests estudis, a un menor nombre de pacients en els estudis actualment publicats.
Laura López Maldonado
Hospital Universitario 12 de Octubre. TSIDMN
lalomal@hotmail.com @lauralpzm